Voornemens zijn er om jezelf te verrijken

Je gezondheid is te vergelijken met een nog intacte taart. En elke taartpunt staat voor een deelgebied van je gezondheid. Het gaat over je lichamelijke- en geestelijke gesteldheid, relaties, missie, passie en werk, innerlijke- en financiële rijkdom, zingeving en persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling is jezelf verrijken. Waardevoller maken en meestal hoort daar het accepteren bij. Op de middelbare school had ik een docent Engels die mijn uitspraak verschrikkelijk vond. De woorden zoals mother en father kwamen niet goed uit mijn keeltje. Het leverde mij een spraakverbod op. Mijn mondje bleef na deze kleinerende opmerkingen angstvallig gesloten. Tijdens mijn vervolg studies was het Engels spreken niet zo nodig. Maar lezen des te meer. Geen noodzaak dus om wat aan mijn Engelse uitspraak te gaan doen. Op vakanties liet ik het over aan mijn medereiziger(s). Want zij konden dat veel beter dan ik.

Ik kreeg er steeds meer last van. En als je er last van krijgt is het tijd voor actie! Of achterover zitten, de zielige piet uithangen of een ander de schuld blijven geven. Voor mij was het tijd voor actie. Dus geen voornemen die pas op 1 januari ingaat want die zijn gedoemd om te mislukken. Zeker de voornemens die vanuit je omgeving worden opgelegd en daar hoort een schoonheidsideaal ook bij.
Je persoonlijk verrijken doe je niet voor je omgeving en het heeft ook geen materialistische waarde. Het is een boost voor je eigenwaarde. En die laat je toch niet wachten tot het nieuwe jaar.

Inmiddels al een aantal lessen gehad. Ik voel me happy. Spreken gaat steeds beter en mijn eigenwaarde is een level gestegen.😊